Het Oude Stadhuis van Hasselt is een laatgotisch gebouw dat dateert uit de 16e eeuw. Binnen zijn er schilderijen uit de 17de eeuw te bezichtigen.

Het stadhuis van Hattem dateert uit de 16e eeuw. Het pand is gevestigd op de hoek van de Markt, dat al eeuwenlang het kloppend hart van Hattem vormt.

Het monumentale pand Houtmarkt 44 in Zutphen wordt in 1326 als eerst vermeld als woning en is dan eigendom van de graven van Gelre en Zutphen. Intussen zit er een ijssalon in het gebouw.

Het gebouw aan de Houtmarkt 70 is een monumentaal pand gebouwd rond 1615. Het is herkenbaar aan de bakstenen trapgevel en rijke, natuurstenen decoratie.

De Vischpoort is gebouwd eind 14e eeuw. Door deze poort werd vis van en naar de boten gebracht. Daarnaast had de poort een beschermende functie tegen vijanden en tegen het water.

Het Oude Raadhuis is het oude stadhuis van Kampen. Het laatgotisch stadhuis is gebouwd halverwege de 14de eeuw.

Museum Elburg is een cultuurhistorisch museum gevestigd in het voormalige Agnietenklooster. Het museum besteedt onder meer aandacht aan de geschiedenis van de Elburg en het klooster.

Het stadhuis in Doesburg is een verzameling van historische panden die in de loop der eeuwen is samengevoegd om ‘t gemeentebestuur te huisvesten.

Het oudste waaggebouw in Nederland dat als zodanig werd gebouwd. In het pre-industriële tijdperk bevonden zich hier de openbare weegschalen.

Het Drostenhuis aan de Melkmarkt in Zwolle is een 16e eeuwse regentenwoning met een rijke uitstraling. Sinds 2022 is het ANNO Stadsmuseum hier gevestigd.